vendredi 30 août 2013

(Le sud de) La Pologne II: Krakau, 27/07 - 01/08

(Je demande la traduction en français à Antoine pour ce qui suit)

Na een week natuur waren we klaar voor een citytrip: Krakau. We bezochten: de oude stad (Rynek Glówny, centrale marktplein met lakenhallen, een paar kerken) en het museum over (en in zijn vroegere huis) Stanislaw Wyspianski, met ook een grappig klein expootje over Wislawa Szymborska, het collegium Maius, het kastelencomplex op de heuvel Wawel, het oude getto (kippenvel bij het plein dat gebruikt werd voor de deportaties met lege metalen stoelen), Kazimierz, de oude joodse wijk met het fantastische (hedendaags) fotomuseum over de joodse cultuur in het algemeen en in Polen en Oekraïne in het bijzonder, met bookshop/café/onvolprezen kinderspeelhoek (om je maar te zeggen: Antoine en ik bezochten de expositie om de beurt, en onze kinderen hebben zich die hele tijd kunnen bezighouden met de speelhoek), de zoutmijnen in Wieliczka (absoluut incontournable), de kerk "Arca" in de socialistische arbeiderswijk Nowa Huta.
Mijn favorietjes? De links...

We (ik) twijfelden lang of we Auswitch zouden bezoeken. Drie uur naar een gids luisteren én twee koters tevreden houden, bij tropische temperaturen, leek me heel wat, en dan spreken we nog niet over de emotionele belasting van dit bezoek. Als compromis kwam uit de bus dat we 's ochtends zouden gaan, tussen 8 en 10 is een bezoek aan de site mogelijk zonder gids. Uiteindelijk bleek ook dit frusterend, deze plaats verdient een bezoek mét alle verhalen die erbij horen. Misschien over een jaar of 15, met grote kinderen...

Een speciale vermelding ook voor onze camping in Krakau, niet zo groot en druk bevolkt, maar goed georganiseerd, erg proper, goed uitgerust en zowaar toegankelijk voor rolstoelen. We hadden een plaatsje in een hoekje van de camping, met rond ons drie andere gezinnen met erg kleine (de oudste was 4) en Nederlandstalige kinderen. Meet Bruun, Maïlis eerste vakantieliefje, en zijn zusje Doris:

Dank aan goede oude nonkel Routard voor het adresje van café Rodzinka, ongelofelijk uitgerust voor een koffiepauze mét kids (tot in de wc toe: opstapje, gratis luiers en vochtige doekjes, need I say more?!), maar het moet gezegd, de Trotter van Polen vond ik echt niet goed. Wél een ontdekking: de reeks van Marco Polo, met een prima gidsje over Krakau.
Café Rodzinka, Ul. Florianska 15
Verder gaat Krakau ook de annalen van de familiegeschiedenis in als de stad waar Julie-Jeanne de ijsjes leerde kennen:
Het heeft even geduurd en een aantal driftbuien gekost, voor ze begreep dat we het randje van de koek er niet afbeten om slinks zelf meer ijs te hebben, maar om haar te helpen aan de rest van haar ijsje te kunnen.

Een andere herinnering aan een eetmoment: proeven van de Poolse versie van de pizza aan de eetstalletjes van de Rynek Nowy in Kazimierz:



1 commentaire:

  1. les parant parents30 août 2013 à 07:55

    antoine, j'attends la traduction promise parce que moi je comprends rien !!!

    RépondreSupprimer